AKTUALNOŚCi

Do końca roku szkolnego

42 dni

Wywiadówka za:

60 dni

 

Nasi kucharze wygrali konkurs na najlepszą potrawę regionalną!

WYDARZENIA

 

 

Małgorzata Żłobińska-Podejma, 23 września 2016

23 września 2016r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Kępnie wygrali konkurs na „Najlepszą potrawę regionalną – wspomnienie dzieciństwa” w ramach Wielkopolskiego Festiwalu Rzemiosła w Pleszewie.

Młodzi kucharze Aleksandra Szmyt z klasy 1 oraz Daniel Juszczak z klasy 2 pod opieką mgr inż. Małgorzaty Żłobińskiej-Podejmy zaprezentowali komisji „Zupę korbolową z chrupiącymi paluchami”. Wielkopolskie korbole to, to samo co śląskie banie powszechnie zwane dyniami. W szrankach stanęli przedstawiciele 7 wielkopolskich szkół gastronomicznych, jednak to uczniowie z ZSP Nr 2 w Kępnie sposobem prezentacji tradycyjnej receptury, pomysłem na podanie potrawy oraz jej smakiem zachwycili 6 osobową komisję, przypominając jej członkom smaki dzieciństwa.

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych kulinarnych sukcesów!