AKTUALNOŚCi

Do końca roku szkolnego

241 dni

Wywiadówka za:

22 dni

 

Wyprawa do Włoch po nowe doświadczenia zawodowe

WYDARZENIA

 

 

Monika Józefowska, 26 maja 2018

W niedziele 20-stego maja 2018 r późnym wieczorem, grupa nauczycieli "zawodowców" z ZSP nr 2 w Kępnie wraz z dyrektorem szkoły przybyli do hotelu Bengasi w Rimini. Całe przedsięwzięcie było związane z naszym udziałem w szkoleniu typu „Job-shadowing” w ramach programie „Erasmus+” w całości sfinansowanemu ze środków Unii Europejskiej. To również efekt naszej owocnej współpracy z Sistema Turismo z oddziałem we włoskim Rimini. Lot Wrocław - Bolonia przebiegł bez zakłóceń. Z Bolonii udaliśmy się do hotelu w Rimini i mimo późnej pory zwiedziliśmy najbliższą okolicę. Poniedziałek 21 maja rozpoczął nasz pracowity tydzień we Włoszech. Po śniadaniu spotkaliśmy się z naszą opiekunką, a jednocześnie tłumaczką Ireną. Zapoznaliśmy się z bogatym programem pobytu i udaliśmy się do biura Sistema Turismo. Tam odbyła się cześć oficjalna, rozpoczynająca nasz pobyt a włoska kawa i ciepłe przyjęcie sprawiły, że już po chwili czuliśmy się jak u siebie. Kolejnym punktem pobytu było zwiedzanie pięknej starówki, bo jak się okazuje Rimini to miasto o starożytnych korzeniach choć dziś kojarzone jako jedno z najpopularniejszych miejscowości wypoczynkowych, które po Miami ma największą liczbę hoteli. Następnie udaliśmy się na seminarium, które pokazało nam różnice i podobieństwa między systemami szkolnictwa w Polsce i we Włoszech. Pod koniec dnia znaleźliśmy mała chwilkę na spacer brzegiem morza. Kolejny dzień pobytu 22 maja to już same konkrety - spotkanie w szkole ekonomicznej i technikum mechanicznym dało nam obraz pracy w tamtejszych szkołach, a jednocześnie pokazało kilka systemowych różnic. My również pokazaliśmy naszą szkołę dzięki krótkiemu filmikowi. 23 maja to kolejny dzień naszego pobyt we Włoszech, który rozpoczęliśmy wizyta w Riccione w szkole hotelarstwa Savioli. Zostaliśmy ciepło przyjęci przez uczniów i nauczycieli. Zwiedzając pracownie mogliśmy podglądaliśmy sposoby i metody pracy. W pracowni gastronomicznej zaprezentowano nam regionalny sposób wyrobu makaronu charakterystycznego dla tej części Włoch oraz technologie wyrobu tarty. Następnie po obejrzeniu szkoły zostaliśmy zaproszeni na włoską kawę i ciasteczka pochodzące z wypieku uczniowskiej pracowni. Obsługiwali nas uczniowie hotelarstwa, a cała czynność była częścią obsługi klienta. Wizyta była bardzo owocna. Podstawowa różnica między tego typu szkołami w Polsce i we Włoszech polega na tym, że wszystkie produkty do ćwiczeń gastronomicznych dostarcza szkoła, co w pełni pozwala realizować ambitne przedsięwzięcia cukiernicze i gastronomiczne. Po południu mieliśmy okazję na zwiedzanie malowniczego miasteczka Sant'arcangelo. Połączyliśmy przyjemne z pożytecznym, co w przypadku tego zabytkowego miasteczka miało szczególne znaczenie. Kolejny dzień naszego pobytu - czwartek 24 maja to nasz wyjazd do firmy logistycznej SimeGroup niedaleko Riccione, gdzie mieliśmy okazję zaobserwować dystrybucję i spedycję artykułów elektronicznych, które w całym swym asortymencie sprowadzane są z Chin, ale w obrocie towarowym występują jako rodzime włoskie produkty. Zapoznani zostaliśmy z infrastrukturą tego zakładu, co zapewne będzie dla nas dobrym przykładem organizacji pracy na zajęciach z logistyki czy przedsiębiorczości. Wróciliśmy z bagażem doświadczeń i akumulatorów naładowanych chęcią do zmian. Zapewne wkrótce będą one widoczne w naszej pracy.