CUKIERNIK

CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Cukiernik zajmuje się produkcją różnych ciasteczek, ciast, tortów,deserów, cukierków, lodów, pieczywa cukierniczego trwałego oraz wykonuje elementy dekoracyjne wyrobów cukierniczych

Nauka w szkole trwa 3 lata, okres ten zalicza się do stażu pracy i przez cały czas edukacji uczniowie otrzymują wynagrodzenie. Lekcje teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych odbywają się w szkole, natomiast umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają u pracodawców.

Dodatowo nauka przedmiotów zawodowych w szkolnych pracowniach umożliwiają przyszłym pracownikom na głębsze poznanie tajników swego zawodu i wykorzystanie wiedzy podczas przyrządzania wyrobów cukierniczych.

  Naua w naszej szkole to:

Współczesne cukiernictwo to swego rodzaju sztuka, a cukiernik to artysta

 

Po szkole będziesz przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:

Ponadto nabędziesz umiejętności w posługiwaniu się językami obcymi, dbałości o detale, wielozadaniowości, kontaktów interpersonalnych i odpowiedzialności.

Możesz pracować zarówno w kraju i za granicą (zawód cukiernika poszukiwany jest na całym świecie, obecnie największe zapotrzebowanie obserwuje się wśród cukierników z umiejętnościami tradycyjnego wypieku i nowoczesnych tendencji) w cukierniach, ciastkarniach, kawiarniach, na halach produkcyjnych, magazynów wyrobów gotowych, w branży hotelarskiej, restauracjach, pensjonatach, domach weselnych.

Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, np. otwierając indywidualną działalność gospodarczą jako osoba fizyczna, spółkę cywilną, lub spółkę prawa handlowego,prowadząc działalność usługową, handlową, chałupniczą, np. związaną z produkcją i sprzedażą wyrobów cukierniczych (cukiernia i sklep), przygotowaniem wypieków na zlecenie – na przyjęcia lub naindywidualne zamówienia okolicznościowe, a także półproduktów cukierniczych lub dekoracji do wyrobów cukierniczych na zlecenie innych firm.

 

WNIOSEK O PRZYJĘCIE