ZSP NR2

 

KUCHARZ

CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Kucharz zajmuje się przygotowywaniem różnorodnych potraw: zakąsek, zup, dań zasadniczych, deserów i napojów. Ponadto jest on w pełni zaangażowany w organizację przyjęć, bankietów i imprez okolicznościowych.

Zawód ten przynosi prestiż i wysokie zarobki. Absolwenci tego kierunku nie mają problemu z zatrudnieniem, gdyż jako pracownicy młodociani realizują zajęcia w wielu renomowanych restauracjach, hotelach, barach i innych lokalach gastronomicznych Kępna i okolic.

Nauka w szkole trwa 3 lata, pracownikom młodocianym ten okres zalicza się do stażupracy, dodatkowo otrzymują oni wynagrodzenie, zgodne z przepisami prawa pracy. Lekcje teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych odbywają się w szkole, natomiast umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają u pracodawców.

Dodatowo nauka przedmiotów zawodowych w szkolnych pracowniach umożliwiają przyszłym pracownikom na głębsze poznanie tajników swego zawodu i wykorzystanie wiedzy podczas przyrządzania wyrobów cukierniczych.

  Naua w naszej szkole to:

„Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką” – nigdy nie powstaną dwa identyczneobrazy ani potrawy. Jeśli lubisz przyrządzać posiłki, umiesz się odnaleźć w kuchni i wykorzystywać jej wyposażenie oraz posiadasz wyostrzony zmysł smaku i węchu to predyspozycje do wykonywania zawodu już masz.

Po szkole będziesz przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:

Ponadto nabędziesz umiejętności w posługiwaniu się językami obcymi, dbałości o detale, wielozadaniowości, kontaktów interpersonalnych i odpowiedzialności.

Kucharz jest najbardziej poszukiwanym zawodem na rynku pracy. Świadczy o tymstatystyki publikowane przez urzędy i firmy.

 

WNIOSEK O PRZYJĘCIE